Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bilmeniz Gerekenler! – Kriptotek

Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin: Bilmeniz Gerekenler!

Kriptopara birimleri, kuşkusuz şu bitirmekte olduğumuz 2017 yılının yatırım trendlerinde en çok yükselen değer oldu. Kriptopara çevresinde dolaşan birçok söylenti, sahtekârlık vakası veya kandırmaca olsa da, yatırım fikirleri için inanılmaz bir değere sahip olduğunu söylemeliyiz. Tabi hala insanların kafasında karışıklığa neden olan bir tarafı olduğunu da unutmamak gerekir. Bu karışıklık hissiyatının büyüklüğü göz önüne alındığında, kriptopara evreninin (Özellikle Bitcoin) neden “2017 yılının yatırım başarısı” olduğunu ve bitcoin’in ne olduğu ile ilgili kısa bir bilgiye ne dersiniz?

Hadi Başlayalım!

Yeni Başlayanlar için Bitcoin

Peki, tam olarak nedir bu bitcoin?

Olguların en basitinden başlayarak anlatmak en iyisidir. Bitcoin, kriptopara (yani şifreli para) birimlerinden biridir. Kriptopara ise, “Para birimlerinin üretilmesini düzenleyen ve merkez bankalarından bağımsız olarak çalışan, para transferini doğrulamak için şifreleme tekniklerinin kullanıldığı dijital para birimi” olarak açıklanmış. İnternette bulunan en resmi tanımlama bu olsa gerek. Bitcoin’i, aracı (banka vs.) olmadan (dolayısıyla maliyetsiz), iki taraf arasında gerçekleşen bir işlemi nihayete erdirmek için kullanılan dijital para birimi olarak tanımlamak kulağa daha hoş geliyor. Bu özel işlemler ise blockchain teknolojisi ile destekleniyor.

Blockchain Teknolojisi: Gerçek bir yenilik

Bir blockchain aynı zamanda birçok farklı tarafın erişebildiği, merkezi olmayan ve dağıtılmış bir kasa defteri gibidir. Bir işlem yaptığımızı düşünelim. İşlem tamamlandığında “block” olarak kaydedilir. Bir block belleği dolduğunda, block zincirin en sonuna (artarda eklenerek) dahil olur. Daha sonra oluşan blockchain’de yapılan kalıcı işlem, veri tabanının bir parçası haline gelir. Bitcoin amaçları doğrultusunda, blockchain miktarı ve zamanı gibi işlem ayrıntılarını kaydeder. Şunu belirtmekte fayda var; işlem yapan tarafların kişisel bilgilerini kesinlikle içermez. İşte tam bu noktada blockchain’in ne olduğunu daha iyi anlamamızı sağlayacak bir konudan bahsedelim.

Blockchain, “node” (düğüm) adı verilen bir ağa bağlı bilgisayarlar tarafından izlenir. Bu düğümler ağa bağlandığında, blockchain’in indirilmiş bir kopyasını alır. Yeni bir işlem yapıldığında her node bağımsız olarak kaydedebilme ve doğrulama yetkisine sahiptir. “Block” yani işlem bilgisi kaydedildikten sonra, tüm ağ değiştirilmedikçe, değiştirilemez.

Pile of bitcoin

Peki, neden Bitcoin?

Bitcoin, geçiyor olduğumuz 2017 yılında yarattığı popülarite etkisiyle daha çok yatırımcının ilgisini çekmeye devam ediyor. İşleyiş mantığı ne olursa olsun ya da size ne kadar aykırı ya da saçma gelirse gelsin, bitcoin bu yılın en karlı yatırım araçlarına bile kilometrelerce fark atmış durumda. Bu yılın yatırım efsanesi olan yatırım aracının Bitcoin olduğunu söylersek abartmış olmayız. Aşağıdaki linkte Bitcoin ve Dolar arasındaki 1 haftalık değişimi gösteren grafik ne demek istediğimizi daha net anlatacaktır.

Bitcoin fiyat grafiği

Son 1 Haftalık sürede Dolar bazında % 34,91 oranında değer kazandı. Eğer 1 hafta önce 10.000 Dolar ile 1,22517 Bitcoin almış olsaydınız, şu anda paranızın değeri 13.491,00 Dolar olacaktı.

En Fazla Okunanlar

Bitcoin Madenciliği: Nasıl Çalışır? [2.Bölüm]
Bitcoin Madenciliği: Nasıl Çalışır? [2.Bölüm]
Bitcoin madenciliği yazımızın birinci bölümünde; çalışma mantığı, ağ güvenliği ve madenci kazancı ile ilgili konulard...
Daha Fazla Oku
Kripto Para Ekosisteminde Yeni Bir Oyuncu: Bitcoin Cash
Kripto Para Ekosisteminde Yeni Bir Oyuncu: Bitcoin Cash
Ağustos ayında kripto para ekosistemine ihtiyaçtan doğan yeni bir oyuncu katıldı; Bitcoin Cash. Bu yazıda bitcoin cas...
Daha Fazla Oku
Günümüzde Kripto Para’nın Popülerliği
Günümüzde Kripto Para’nın Popülerliği
Bitcoin, yaklaşık 1 yıllık periyotta neredeyse 20 katı kadar bir değer kazanarak bugün 17 bin dolar seviyelerini zorl...
Daha Fazla Oku